Chrom i blokada apetytu

Najczęściej próby schudnięcia kończą się niepowodzeniem – niemal każdy z nas ubóstwia ciasta. Co sprawia, że nie dajemy rady powstrzymać się od jedzenia słodkości? Przede wszystkim jesteśmy tylko ludźmi i co normalne kochamy to, co smaczne – ciężko jest zabić pokusę zjedzenia pysznego ciasta czy słodkiej czekolady. Istnieje jednak dodatkowa przyczyna tego, iż nasza silna wola zazwyczaj okazuje się być bardzo wątła: słodycze to źródło cukrów, które z kolei przynależą do grupy węglowodanów prostych. Ten rodzaj węglowodanów błyskawicznie podnosi stężenie cukru we krwi, ale ten skok jest nietrwały. W efekcie wzmożone spożywanie cukrów sprawia, że uzależniamy się od zastrzyku energii. Dobra informacja jest taka, że znamy na to radę – wystarczy, że zaczniemy dostarczać organizmowi chrom. Chrom jest to składnik, który pozwala na unormowanie wahań poziomu cukru we krwi, dzięki czemu nie odczuwamy znaczących spadków energii w związku z szybkim obniżeniem się stężenia cukrów we krwi. Co prawda nie jest gwarantowane to, że na każdy organizm chrom zadziała podobnie – jedni faktycznie przestają odczuwać apetyt na słodycze, inni nie zauważają zmian, a jeszcze inni – zauważą poprawę jedynie krótkotrwałą. Bez względu na to warto spróbować, gdyż istnieje szansa, że chrom nam pomoże. Warto ograniczać ilość słodyczy zjadanych w ciągu dnia etapami – nagłe ich odstawienie sprawi, że będziemy naprawdę zmęczeni –wtedy chrom będzie bezużyteczny. Szybkie zmiany nigdy nie nie działają tak, jak byśmy chcieli, chrom może być pomocny, ale jego działanie nie jest tak radykalnie, jak niektórym mogłoby się marzyć. Chrom zredukuje chęć na słodkości, ale niestety nie zlikwiduje.

Schudnięcie dzięki chromowi

Najczęściej próby utraty na wadze spełzają na niczym – niemal każdy z nas ubóstwia ciasta. Co sprawia, że nie jesteśmy w stanie wytrzymać dnia bez słodkości? Po pierwsze jesteśmy jedynie ludźmi i po prostu lubimy to, co dobre – bardzo trudno jest odmówić sobie zjedzenia pysznego ciasta czy słodkiej czekolady. Znajdzie się poza tym kolejna przyczyna tego, że nasza silna wola często okazuje się być niesamowicie wątła: słodycze to źródło cukrów, które z kolei zaliczamy do rodziny węglowodanów prostych. Ten rodzaj węglowodanów błyskawicznie podnosi poziom glukozy we krwi, ale ten skok jest nietrwały. W efekcie częste dostarczanie organizmowi cukrów sprawia, że przyzwyczajamy się od zastrzyku energii. Dobra informacja jest taka, że znamy na to radę – wystarczy, że zaczniemy dostarczać organizmowi chrom. Chrom jest to składnik, który działa stabilizująco na wahań stężenia cukru w naszym organizmie, dzięki czemu nie odczuwamy znaczących zniżek energii spowodowanych szybkim obniżeniem się stężenia cukrów we krwi. Co prawda nie jest powiedziane, że na każdego chrom zadziała podobnie – jedni faktycznie przestają odczuwać apetyt na słodycze, inni nie zauważają zmian, a jeszcze inni – zauważą poprawę jedynie krótkotrwałą. Bez względu na to warto spróbować, gdyż istnieje szansa, że chrom nam pomoże. Pamiętajmy, że należy zmniejszać ilość cukrów zjadanych w ciągu dnia stopniowo – nagłe ich odrzucenie spowoduje, że będziemy bardzo zmęczeni –wtedy chrom może okazać się bezużyteczny. Szybkie zmiany zazwyczaj nie nie działają tak, jak byśmy chcieli, chrom może być pomocny, jednak jego działanie nie jest tak mocno, jak niektórym mogłoby się marzyć. Chrom osłabi chęć na słodkości, ale z pewnością nie zlikwiduje.

Banner Content
Tags: , ,

Related Article